Zuurkoolschotel met zoete aardappel

Een heerlijk winters gerecht! Toen ik deze schotel op tafel zette begon Roef direct te piepen: ‘ik lust geen zuurkool mama!’ Het was een vrij duidelijke boodschap, zowel in woorden, volume en beeld. Na enig overleg kreeg ik hem zover om in ieder geval één hap te proeven. Hij nam een hap, riep nogmaals: ‘ik lust geen zuurkool mama!’ Hij nam nog een hap, riep iets minder hard: ‘ik lust geen zuurkool mama!’ boog zich vervolgens over zijn bordje en smikkelde zijn bordje leeg. Het kan verkeren, zeg maar. ; )

Dus! Wat heb je nodig?

  • biologische zuurkool
  • champignons
  • biologisch lamsgehakt of gehakt van tofu,
  • 1 kilo zoete aardappel
  • appeltje
  • beetje boter en een scheutje amandelmelk
  • peper, zout
  • 2 tl kerrie
  • knoflook
  • oude schapenkaas, geraspt

Bereiden

Hak de knoflook, snij de champignons en bak ze aan in een koekenpan. Lekker een tijdje laten staan zodat de champignons goed de smaak van de knoflook opnemen. Voeg wanneer de champignons donker en goed gebakken zijn het (vegetarische) gehakt toe.

Warm de over voor op 180 graden.

Zet een pan water op en schil de aardappelen, snij ze in grove stukken, voeg ze toe wanneer het water kookt. Laat ze 15 minuten koken

Wanneer je een biologische appel gebruikt, was deze en snij ‘m in stukjes, heb je geen bio appel, schil de appel dan eerst.

Laat de zuurkool uitdruipen.

Wanneer de zoete aardappels gaar zijn, neem ze van het vuur, mik een klontje boter en een scheutje melk erbij en prak ze tot een puree. Meng de champignons, gehakt, peper, zout en kerriekruiden door de puree.

Leg de zuurkool in een ovenschaal en meng de appeltjes door de zuurkool, schep de puree op de zuurkool.

Rasp de oude schapenkaas over de puree en plaats de schaal in de oven, bak in 20 minuten gaar. In belegen en oude schapenkaas zit geen lactose, wil je ook geen lactase dan laat je deze stap achterwege.

Eetsmakelijk, ik ben benieuwd of het gerecht bevalt!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.