Muffins van appel en havermout

Het is bakdag. Roef heeft me zojuist gebombardeerd tot cake-monster. Zojuist had ik nog in mijn ene hand een stuk bananenbrood en in de andere hand een appelmuffin. Op. En lekker! Ik ben er uit hoor, havermout rocks.

Ik heb al flink wat bananenbroden gebakken, en dacht dat ik daar een prima receptje voor had. Puntje was wel, dat in ons gezin ik de enige was die mijn broden kon waarderen. Totdat ik weer eens een brood ging bakken en er geen amandelmeel en geen dadels meer waren. Ik vermaalde de havermout die ik wel in huis had tot meel en bakte hiermee een brood met alleen wat honing, kaneel, 3 eieren, 3 bananen en een beetje bakpoeder. En ja, hoor, we hadden een winnaar. Een super luchtig bananenbrood in plaats van een zwaar en klef brood. Fijn dat ik dat vind! Roef vindt het heerlijk en kan nu lekker snoepen zonder te snoepen.

En de appelmuffins? Die zijn ook door de ballotage heen en worden ovenvers, terwijl ik dit schrijf, heerlijk door de heren opgepeuzeld. Wat heb je nodig? Ik heb een recept van Yvette van Boven als inspiratie gebruikt:

2 appels, 1 in stukjes, de rest geraspt

200 gram havermout (laat 2 tot 3 uur weken in 375 ml water)

1 (kleine) el kaneel

1 el honing en 1 el ahornsirup

snuf zout

1 tl bakpoeder

2 eieren, goed geklutst

3 el kokosolie

 

Kluts de eieren apart (geldt ook voor wanneer je bananenbrood bakt), schep de boel door elkaar heen, het fruit als laatst en vervolgens in bakpapiertjes of bakvorm.

Oven op 175 graden (eerst voorverwarmen), afhankelijk van je oven bak je ze in zo’n 35 minuten gaar. 10 minuten laten afkoelen voordat je ze uit de bakvormpjes haalt.

Lekker als ontbijt, toetje of het tien-uurtje in de klas!

 

 

6 antwoorden
 1. Carlein
  Carlein zegt:

  Goedemorgen Renee,

  Ik ga je muffins maken, ben nog wel benieuwd naar de verhoudingen van het bananenbrood zoals hierboven beschreven?
  Groetjes Carlein

  Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hi Carlein! Verhouding bananenbrood is 3 (bruine) bananen, 150 gram (vermalen) havermout, 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel honing en een halve theelepel natriumbicarbonaat. Oh en 2 eieren, echt lekker luchtig opkloppen : )
   Je kunt ook nog 120 gram dadels toevoegen, maar dan heb je meer fructose en wordt tie wat plakkerig.

   Geniet ervan!

   Beantwoorden
 2. Carlein
  Carlein zegt:

  Hoi Renee,

  Bananenbrood staat inmiddels in de oven, het ruikt nu al heerlijk!
  Is het de bedoeling dat het brood heel erg rijst of blijft het laag? Het is mij namelijk nog nooit gelukt om een hoge cake te bakken 😉

  Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hi Carlein : )
   Ist gelukt?
   Een hoog bananenbrood bakken is idd enigszins een uitdaging! Bij mij lukt dat het beste wanneer ik gemalen havermout als meel gebruik en de eieren echt heel goed luchtig sla. Gisteren heb ik er een gebakken met zo’n 80 gram dadels en ik heb de over iets hoger gezet dan normaal: 185 graden ipv 175, dat kan ook nog bijgedragen hebben. T’is ook een kwestie van blijven proberen, ineens hebbie m : )

   Beantwoorden
 3. Carlein
  Carlein zegt:

  Bananenbrood is hier ook helemaal goed bevonden, beiden binnen halve dag op 😉
  Eerste keer alles handmatig, gister alles machinaal, er is duidelijk verschil in smaak. Maar qua hoogte maakt het niet uit.

  Gelukkig gaat het om de smaak 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.