Methylatie en PoTs

Methylatie is een proces dat triljoenen keren plaatsvindt in elke cel, elke minuut. Het zorgt voor een directe communicatie tussen ons zenuwstelsel en het immuunsysteem voor een optimale werking van het immuunsysteem. Het is betrokken bij de vorming van neurotransmitters, het speelt een rol in de energiehuishouding, het repareert kapot DNA, het verbetert ziekmakende genen. Het reguleert onze hormonen, het helpt bij het ontgiften van zware metalen, het zet foliumzuur om, het speelt een essentieel rol in de lever ontgifting en nog héél veel meer.

En let op he, dit wordt een ingewikkeld blog. Maar mocht jij ook PoTs hebben, wil je goed oud worden of voel je je, om welke reden dan ook, niet zo lekker; lees dan vooral even goed mee, want het is een dingetje, dat methyleren.

Het is één van de meest essentiële stofwisselings-functies van het lichaam en is afhankelijk van vele genen die de enzymen aansturen. En zo ook allerlei vitaminen, mineralen en eiwitten die betrokken zijn in de vorming en afbraak van verschillende stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Eigenlijk is het een fabriekje die zorgt dat alle belangrijke stoffen op zijn plaats komen en dat gifstoffen afgevoerd worden. Methylering reageert op omgevingsfactoren en neemt af naarmate men ouder wordt.

Het is een feit dat chronische klachten altijd gepaard gaan met een verminderd mogen om te kunnen methyleren.

Methylering raakt o.a verstoord vanwege genetische defecten, tekort aan vitamines en een te grote toxische belasting.

Genen

Uit mijn DNA test bleek dat ik een genmutatie heb op het gen MTHFR. Onder kenners ook wel de ‘motherfucker’ genoemd. Dit koosnaampje heeft te maken met de ernstige gevolgen die kunnen ontstaan vanuit een defect op dit gen: namelijk een verstoring in de methylatie met alle gevolgen van dien. Ongeveer 45% van de mensen heeft deze genmutatie ook.

Ik heb daarbij ook nog een MTR genmutatie, die de gevolgen van de MTHFR versterkt, waardoor ik goed de sjaak ben. Slechts 3% van de mensen heeft deze combinatie van genen.

Een slechte methylering veroorzaakt een verhoging van de stof homocysteïne. Deze verhoging veroorzaakt hart- en vaat ziekten, Alzheimer en nog veel meer vervelende zaken. Mensen met een slechte methylering ontwikkelen vaak verschillende auto-immuunziekten.

Gelukkig kun je het lot van je genen ontlopen. Niet iedereen die in zijn genen een kanker-gen draagt, krijgt dit ook daadwerkelijk. Genen gaan aan en uit door hoe je leeft: van je genen af (ongezond) of naar je genen toe. (gezond)

Wanneer je dit gendefect hebt kun je, net zoals ik nu al een tijdje doe, een combinatie van B6, B2, B12 en Folaat slikken. Je ondersteunt hiermee de methylering en zo kun je het lot van je genen ontlopen en jezelf ondersteunen in je herstel. En let op, Foliumzuur stapelt in je lijf vanwege de genmutatie, vandaar dat je geen foliumzuur moet slikken wanneer je deze genmutatie hebt, maar alleen Folaat, een onderdeel van Foliumzuur.

Opname van vitamine

Ook wanneer je goede genen hebt, is de combinatie van B6, B2, B12 en (gewoon) Foliumzuur heel belangrijk voor een goede methylering. Alles kan kapot zeg maar, dus ook wanneer je vanuit DNA een goed werkende methylering hebt, kun je dit proces alsnog om zeep helpen door leefstijl, toxische belasting, parasieten, antibiotica, ect.

Interessant is dan ook, dat het eten van gluten bij veel mensen ervoor zorgt dat de opname van B6, B2 B12 en Foliumzuur verslechterd! Slechte genen, of niet, tarwe, ook als je verder geen klachten hebt na het eten van brood, kan ervoor zorgen dat je darmen deze vitaminen nauwelijks nog opneemt. En wanneer je deze vitaminen niet opneemt verslechterd het methylatieproces.

Homocysteïne

In beide gevallen, dus wanneer je methylering slecht is vanuit je DNA, of wanneer de methylering afneemt omdat vanwege het eten van tarwe de darmen niet voldoende B6, B2, B12 en Foliumzuur meer opnemen, stijgt de homocysteïne-waarde. Homocysteïne is de uiteindelijke boosdoener en maakt je ziek. Uit onderzoek bij 557 proefpersonen (leeftijd tussen 18 en 65 jaar) bleek dat (hyper)homocysteïne altijd in verband kon gebracht worden met een tekort aan foliumzuur, vitamine B6, B2 of B12.

Homocysteïne wordt voornamelijk bepaald bij risico op hart- en vaatziekten, maar het wordt steeds vaker gezien als ‘boodschapper van biochemische omzettingsproblemen; met als gevolg diverse soorten ‘ziekten’. Homocysteïne wordt gezien in relatie met zenuwziekten, Alzheimer, MS, reumatische ziekten, chronisch vermoeidheid syndroom, beroerte, hoge bloeddruk, kanker, psychische stoornissen, spierziekten, osteoporose, vaatafwijkingen, huidziekten (o.a. psoriasis), etc.

Met andere woorden: het vermijden van gluten is essentieel voor een gezonde methylering, maar helemaal wanneer je de genmutatie MTHFR hebt, en al helemaal wanneer je hem in combinatie met MTR hebt.

Wanneer je klachten hebt, maar geen geld hebt om een DNA test te laten doen, kun je wel je homocysteïne-waarde laten onderzoeken. Je kunt dit bij je huisarts aanvragen. Een gezonde waarde is 7. Die van mij ligt op 15. Rond de 30 ben je er echt slecht aan toe. Wanneer jouw waarde te hoog is, weet je dat je dus iets aan je methylering moet doen. Let op dat je wanneer je geadviseerd wordt suppletie te nemen, je geen standaard foliumzuur gaat slikken. Hier kun je het supplement kopen wat ik slik en waar de foliumzuur in de juiste verhouding in verwerkt is.

Voeding

Ik weet dat veel mensen met een auto-immuunziekte vaak hun dieet voor een maand aanpassen, niet direct verschil merken en weer gewoon brood, pasta en koek gaan eten. Wanneer dit ook voor jou geldt, laat dan je homocysteïne waarde checken. Wanneer deze boven de 9 is, zou ik je van harte willen aanraden  een supplement te gaan slikken voor je methylering en het eten van tarwe echt te gaan vermijden. Sterker nog, gluten eruit en broccoli, boerenkool en kiemen erin! ; )

Hier vind je een lijstje van voeding die de homocysteïne-waarde verlagen:

Gekiemde groenten (zoals broccoli-kiemen), avocado, cottage cheese, ricotta, vis, oesters, peulvruchten, ei, uien, knoflook, noten, zaden (Chiazaad, Hennepzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten), algen, gevogelte, broccoli, koolsoorten, witlof, bladgroenten en asperges.

Ok, succes! Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je homocysteïne-waarde te laten onderzoeken. Kleine moeite, groot plezier, want het geeft je enorm veel informatie en een mogelijkheid met één enkel natuurlijk pilletje om gezonder te worden of te blijven! Liefde!

Bron: Lichaam en energie in balans

24 antwoorden
 1. Roos
  Roos zegt:

  Hoi Renee,
  ik vroeg me af of je zulke supplementen nou voor altijd moet slikken of dat je lichaam zich ook kan herstellen, zodat je geen supplementen meer nodig hebt?
  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hi Roos, sorry voor mijn late reactie! Wanneer je een genmutatie zoals ik heb zul je altijd Methylation (oftewel B12, B6, Folaat) moeten blijven slikken voor een optimale gezondheid. En dan heb je nog voedingstoffen als Magnesium en Zink bijvoorbeeld. Hiervan zit nog maar zo weinig in onze voeding dat ik ze wil blijven slikken. Zink is o.a heel belangrijk voor de opname van voedingstoffen, en Magnesium stuurt wel 350 functies in je lichaam aan. Er is dus afhankelijk van je DNA, suppletie waar je afhankelijk van blijft, maar ook dus vanwege armoede van voedingstoffen in ons voedsel. Maar: toen ik nog heel erg ziek was slikte ik héél veel suppletie. Ik heb dat nodig gehad omdat ik een heel groot tekort had op heel veel vlakken. Na een jaar goed eten, rust, beweging en het slikken van heel veel suppletie slik ik nu veel minder. Dus ja, wanneer je je lichaam de kans geeft om te herstellen kan het op een gegeven moment ook zichzelf weer herstellen. Grtjes!

   Beantwoorden
 2. Addy Moelker
  Addy Moelker zegt:

  Hoi Renee,
  Als je een DNA test laat doen, vraag je dan om specifiek op MTHFR en MTR te checken? Of wordt er naar meer gekeken?
  Mvg Addy

  Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hi Addy, wanneer je de test bij Cellcare doet zoals ik heb gedaan, krijg je een heel uitgebreid verslag waarvan de MTHFR en MTR een onderdeel is. Er wordt naar alles gekeken wat bijdraagt aan ziekte of juist een optimale gezondheid. Grtjes!

   Beantwoorden
 3. Joyce
  Joyce zegt:

  Hallo ,

  Interessant stukje …maar voor mij een beetje verwarrend. Ik ben nl. ook bij lichaam en energie in balans geweest en daar werd mij ook een dieet aangeraden ivm. slechte methylering , maar daar werd juist de methyl b 12 afgeraden en ipv. daarvan hydroxy B 12 aangeraden . Ik zie dat er in dat middel wat jij gebruikt juist wel methyl B 12 zit . groetjes Joyce.

  Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hi Joyce, dank voor je reactie, ik reageer erg laat omdat ik een whiplash heb en niet veel energie/concentratie heb. Maar bij deze, let op, een technisch verhaal over B12: Het voordeel van methyl ten opzichte van cyano- of hydroxocobalamine is dat beide co-enzymen direct biologisch actief zijn zonder dat zij een hele transformatie keten hoeven te doorlopen om de actieve cobalamine te vormen. In het traject van conversie danwel omzetting van cyano- of hydroxocobalamine naar een biologisch actieve vorm kan het wel eens misgaan. Bijvoorbeeld een gebrekkige enzymwerking en dan zou het kunnen dat één of meerdere stappen niet volledig dan wel onvoldoende goed gaan.
   Het zou dan zo kunnen zijn dat je de hydroxo-cobalamine niet volledig kan omzetten — of slechts een minimale hoeveelheid naar één of beide actieve cobalaminen. Je hebt dan niet voldoende respons op de injecties terwijl dit in je bloedwaarde helemaal niet terugkomt. Vandaar dat ik voor deze heb gekozen : )

   Beantwoorden
   • Inge
    Inge zegt:

    Hoi Joyce en Renee, ik lees jullie verhaal over b12 en wil er graag wat uit mijn eigen ervaring aan toevoegen, misschien interessant. Ik begon met methyl-b12 maar kreeg steeds koppijn als ik het genomen. Nu las ik ergens dat soms bij methylatieproblemen, de methylvorm van B12 verkeerd ‘valt’ en dan de hydroxy-b12 minder problemen kan geven. En sinds ik die slik gaat het beter. Minder koppijn en minder moe. Groeten, Inge

    Beantwoorden
 4. joyce
  joyce zegt:

  ? Hallo , ik had hier een paar dagen geleden een bericht geplaatst …wat ging over welke vorm van B 12 nu goed is bij een methyleringsprobleem ….maar ik zie het bericht nu niet meer tot mijn verbazing ( ? ) gr. Joyce

  Beantwoorden
 5. jayne
  jayne zegt:

  Hallo Renee, Ik vermoed dat ik pots heb, wil dat wel bevestigt hebben uiteraard door een arts. Ik heb langdurig b12 te kort gehad. Nu sinds 15 maanden injecties. Ik vraag me af of het daarvan komt. Ik vind hier heel veel info, en je schrijft t op een fijne manier op. Toch schrikt me de hoeveelheid info af. Wat kan ik doen hieraan ? Ik kan bv niet lang staan en niet lang lopen ( 1 km max ). Door de tips die bij jou staan , kan ik dat zichtbaar en voelbaar verbeteren ? Op welk vlak ervaar jij het verschil van voor en erna ?

  Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hi Jayne, ik kom bij je terug, ik heb helaas een whiplash vanwege een aanrijding en kan niet lang achter de computer zitten. Ik kom snel bij je terug met een antwoord waarmee je snel aan de slag kunt.

   Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hi Jayne, zie mijn reactie aan Trees…Ik weet dat het veel is : ) Ik heb ook heel veel geprobeerd. Heb je je homocysteine waarde laten meten? Kun je online een test voor kopen of aan de huisarts vragen…Als tie hoog is weet je dat je methylatie niet goed is, daar kun je veel aan doen met suppletie. Grtjes!

   Beantwoorden
   • Janine
    Janine zegt:

    Ik heb al 3 jaar B12 injecties 2x per week. En na ’t eerste half jaar injecties was mijn homocysteine goed zover ik weet. Moet ik ’t nu alsnog laten prikken? En hoe zit ’t met ’t water icm sportdranken? Heb je de verhouding van beide en ’n eventueel merk sportdrank voor mij? Werkt dat goed bij pots?

    Beantwoorden
    • Renée Loveslife
     Renée Loveslife zegt:

     Hi, als je homocysteine nu goed is zou ik even stoppen. Als het weer omlaag gaat dan weet je dat je niet goed methyleert en dan kun je beter eerst Sam-e gaan slikken…Die helpt met dat proces zodat je B12 ook werkelijk kunt opnemen. Qua sportdruppels gebruikte ik altijd de druppels van Elete. Ik dronk 3 liter water met 20 druppels elete per liter. Grtjes : )

     Beantwoorden
     • Janine
      Janine zegt:

      Ik heb van B12 instituut Rotterdam begrepen dat bij ’n opname probleem nooit gestopt mag worden met B12. Op fb is ’n groep namens de vergeten ziekte B12 te kort. Zit je op fb? Ook Hendrik de jonge heeft veel informatie. En stichting B12 te kort Nederland ook veel info. Slikken word afgeraden, alleen injecties volgens bijsluiter.

 6. Trees de Haan
  Trees de Haan zegt:

  Hoi hoi ik kwam jou verhaal tegen en herken mezelf er wel in. Ik kan sinds 9 jaar niets meer. Ben zo goed als aan huis gekluisterd 24/7 duizelig beroerd ziek en pijn in mijn lichaam. Na een trauma uit het niets. Vreselijk niemand kan wat vinden. Ik heb geen kracht meer constant gevoel flauw te vallen. Alle middelen sis in wil nemen verwerkt mijn lichaam niet meer en over reageert. Mijn hart doet gek ik heb t benauwd druk op de borst noem maar op noem maar op. Vreselijk dit leven. Nu lees ik jou site en dat bied hoop. Hoop op een nieuw leven. Hoe gaat t met je whiplash. Wat zou je me kunnen adviseren. Ik heb een verwijzing gevraagd voor de Visser in Hoofddorp. Hopelijk test hij Pots. Ik heb sinds 1.5 maand geleden een afspraak staan voor een cranio sacrale behandeling. Wat adviseer je nog meer. De pillen kan pas als je een test gedaan hebt toch van DNA? Oh meis ben zo blij voor jou dat je t gevonden hebt. Mijn bloed is naar Weert geweest en die zegt lyme. Ik las ook dat het kan komen door lyme Pots. Ik heb 17 jaar geleden een hersenletsel opgelopen en zag dat het daar ook door kon ontstaan. Sinds mijn hersenletsel ben ik nooit meer de oude geworden. En 9 jaar geleden een trauma en toen was het pas goed mis met je. Ik heb goede hoop als ik jou verhalen zo lees. Ik had kousen van de hema om je bloedcircurculatie te verbeteren. Welke kousen raad je aan? Neem nu sinds gisteren extra zout en dronk al 2 liter. Welk zout om aan te vullen? Ik heb heel zuiver zout. En welke hoeveelheid. Oh ik zit te janken hoop zo dat dit het is. Ik zit te janken nu want last het dit zijn ook voor mij. Sterkte met je herstel

  Beantwoorden
  • Renée Loveslife
   Renée Loveslife zegt:

   Hai Trees, jee wat een verhaal, wat veel allemaal. Alles wat ik heb gedaan en wat me geholpen heeft kun je vinden op de site. Het is wat veel denk ik , maar kijk wat je het meeste aanspreekt en begin met eerste aanpassingen in je voeding en leefstijl. Wat betreft mijn kousen ik kocht ze hier: https://www.sportcompressiekousen.nl/product/210/cep-nighttech-compressiesokken/variant/2131. wat betreft zout: gebruik zeezout, je kunt tot 8 gram extra zout gebruiken per dag. Ik gebruikte ook elete sportdruppels, 60 druppels per liter en dan dronk ik 3 liter per dag. Fludro cortison (kun je bij de huisarts om vragen) hielp me de eerste maanden heel erg. Gluten, vet (frituur en slechte vetten) en koffie en alcohol hielp mij heel erg. Laat je homocysteine waarde meten bij de huisarts, is deze verhoogd ga dan 450 gram SamE en b6, b12 en folaat slikken. Magnesium slikken hielp mij ook. En…koud douchen is echt heel belangrijk geweest…Begin met 1 ding, elke keer als je een klein stapje maakt en je voelt je beter doe je weer een stapje erbij..Succes!!! Helaas kan ik door mijn whiplash nu geen nieuwe blog schrijven, maar als het weer beter gaat zal ik er 1 schrijven over SamE. Je kunt dit hier bestellen en is voor mij heel erg belangrijk geweest, met name in het laatste staartje van mijn herstel. https://www.degezondheidslijn.nl/same-400-complex-90tabl

   Succes!

   Beantwoorden
 7. Renée Loveslife
  Renée Loveslife zegt:

  Hi Jayne, zie mijn reactie aan Trees…Ik weet dat het veel is : ) Ik heb ook heel veel geprobeerd. Heb je je homocysteine waarde laten meten? Kun je online een test voor kopen of aan de huisarts vragen…Als tie hoog is weet je dat je methylatie niet goed is, daar kun je veel aan doen met suppletie. Grtjes!

  Beantwoorden
 8. Inge Astrid
  Inge Astrid zegt:

  Nou ben ik in de war…je zegt dat je geen foliumzuur moet nemen, maar folaat…maar het supplement waar je naar linkt bevat foliumzuur…

  Beantwoorden
 9. Janine
  Janine zegt:

  Ik heb van B12 instituut Rotterdam begrepen dat bij ’n opname probleem nooit gestopt mag worden met B12. Op fb is ’n groep namens de vergeten ziekte B12 te kort. Zit je op fb? Ook Hendrik de jonge heeft veel informatie. En stichting B12 te kort Nederland ook veel info. Slikken word afgeraden, alleen injecties volgens bijsluiter.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.