Mensch, begin bij uw darmen…

Mijn lieve yoga juf kwam mij een bezoekje brengen en bracht naast haar stralende verschijning ook deze korrels met zich mee.

220px-Kefirpilze.jpg

 

“Wat, mijn lieve schat, zijn dit?” Vroeg ik haar.

“Bacteriën!” straalde ze. “Daar kun je een drankje van maken. Precies wat jij nodig hebt.”

Hmm lekker.

Kefir is inderdaad precies het drankje wat ik nodig heb, op mijn eigenwijze weg naar herstel. Kefir wordt gemaakt van deze kefir korrel. Om precies te zijn, van deze waterkefirkorrels (goed scrabbelwoord) maak je, heel gek, waterkefir. Er is ook nog melkkefir, maar ik hou het voorlopig even bij de waterkefir. ; )

Kefir is een probiotica. En herstelt je darmflora. En dat is goed voor iedereen, maar wanneer PoTs, MS, ME, ziekte van Crohn en ga zo maar door, om de hoek komen kijken is het van groot belang de darmflora te herstellen.

De grondslag van het woord probioticum komt van het Griekse woord pro, wat “ter bevordering van” betekent en bio, een woord dat “leven” betekend. Oftewel, goed leven! De spijsvertering wordt ondersteund door alle bacteriën die in de darmen zitten. En dat zijn er héél veel.  Al die bacteriën samen worden de darmflora of microbiota genoemd. De darmflora is de basis voor een gezond lichaam. Zo zorgt ze o.a voor een goed functionerend immuunsysteem.

Maar helaas,  het is vaak niet best gesteld met onze darmen…

Slecht voedsel, zware metalen, stress en ontstekingsgevoeligheid door bijvoorbeeld een gluten-intolerantie zorgen voor veel ellende.

Zo is er de kwestie van de lekkende darm…Het lekkende darm syndroom of Leaky Gut Syndrome (LGS) is precies zoals je denkt dat het is: de darmwand laat meer door dan de bedoeling is. In feite vallen er gaten in de darmwand. En door de darmwand heen komen onverteerde voedseldelen, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, schimmels en virussen in het bloed terecht. Wanneer de darmwand meer doorlaat dan de bedoeling is, raakt de wand steeds verder beschadigd. Niet alleen bacteriën en dergelijke kunnen door de darmwand heen komen en zo het bloed inkomen, maar ook gluten en giffen. Giftige afvalresten die lekken kunnen een immuun reactie veroorzaken. Hier vind je meer gedetailleerde info over hoe bijvoorbeeld een lekkende darm een auto-immuunziekte kan veroorzaken. En voor de duidelijkheid: PoTs is een auto-immuunziekte, ligt jouw leven ook overhoop door deze ziekte die zogenaamd ‘niet te genezen is’, lees dan zeker de info op dit blog en google vooral nog even door op het wereld wijde web over dit onderwerp…

Eigenlijk weet je al hoe het met je darmen gesteld is wanneer je even een blik achterover gooit nadat je ‘de grote boodschap’ hebt uitgescheiden. Is het plakkerig, drappering, waterig, groen, grijs of ruikt het heel zuur, dan valt er een hoop te verbeteren. Goede poep is bruin, stinkt niet, plakt niet en valt niet uit elkaar. Doet het dat wel dan is het raadzaam nu eens echt die drie liter water op een dag te gaan drinken, je darmflora te herstellen met een probiotica (bijvoorbeeld Kefir) en te overwegen gluten en lactose vrij te gaan eten. Wil je meer wijze poeppraat? Dan is dit een interessant boek.

Op dit fijne blog vind je glasheldere info over de oorzaak van een slechte darmflora en hoe je deze kunt herstellen.

Het is dus van belang dat we onze darmen herstellen! En wel rap!

Ok, hoe doe ik dit?

Vier weken geleden ben ik begonnen met het herstellen van mijn darmflora met een kuur van Lavie Sage: ‘Skinreconditioner’. Zoals de naam al zegt heeft het de fijne bijkomstigheid dat het ook nog eens rete-goed voor je huid en haar is! Het is bedoelt als cosmetica product maar Lavie Sage gaat er van uit dat wanneer je de huid wil herstellen, je begint bij je darmen. En das mooi, want wanneer je immuunsysteem niet zo lekker loopt, moet je dat ook doen. Wanneer je dit kuurtje in combinatie met goede voeding slikt, worden de ‘voelsprietjes’  van je darmen, die voor de opname van voeding zorgen, weer hersteld doordat de Reconditioner de ontsteking en afbraakfase stopt, en er weer een gezonde opbouw van het lichaam mogelijk is. Wanneer je darmen gezond zijn, kun je beginnen met de wederopbouw van jouw lichaam. Het is net als met een auto, wanneer je je een aardappel in de uitlaat stopt komt de auto ook niet ver meer (vergeef me voor de eventuele beelden die deze vergelijking bij je oproept).

Hier vind je meer info over de Skinreconditioner van Lavie Sage. Het is prijzig, dat wel…

Naast dat ik braaf mijn pillen van de skinreconditioner, slik drink ik ook elke dag een glaasje Kefir. Heel leuk om zelf te maken!

Kefir

 

En, het is lekker!  Hoe maak je dit?

Zo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 antwoorden
 1. gerah
  gerah zegt:

  hoihoi,
  sinds kort praktisch zelfde pech als jij: adieu kaas en espresso 😉
  Zo herkenbaar dus! Ben erg blij met jouw wederwaardigheden.
  Op de geradviseerde site vind ik Skin reconditioner 1, 2 en 3…
  Welke bedoel je?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.