Lasagne van zoete aardappel en aubergine

Lasagne rocks. Echt he. Lasagne staat in mijn top 3 van favoriete gerechten. Samen met aardappeltjes uit de oven met knoflook en rozemarijn, en de gehaktballen van mijn moeder. Ik heb een periode van 22 jaar geen vlees gegeten, maar toen ik zwanger was kon ik de biologische (mijn moeder haalt vlees bij een boer die zijn koeien nog net niet knuffelt) gehaktballen met appelmoes niet langer weerstaan. En dat was ook goed, want ik was zwanger, en ik vond dat mijn zoon zelf mocht beslissen of hij vegetariër werd of niet. ; ) Sindsdien eet ik nog steeds af en toe rood vlees. Goed voor mijn B12 : ) Maar ik eet altijd eerlijk vlees. Das heerlijk eerlijk, voor het dier, jezelf en het milieu. Ik kook overigens nooit met vlees, want dat kan ik niet. Ik heb leren koken in de tijd dat ik het niet at, dus ja, daar ga je.

Vegetarische lasagne! Normaal gesproken maak ik altijd een helemaal-foute-boel-lasagne…Ik maak een saus met héél veel groente , maar ook héél veel kaas : ) Niet te vergeten de hoeveelheid mozzarella en parmezaan die ik nog tussen de bladen mik en als topping gebruik.

Maar die tijd is voorbij. Erg? Nee! Ik vind mijn lasagne-nieuwe-stijl lekkerder!

Voor dit recept gebruik ik fetakaas. Hier kun je lezen dat er in feta maar heel weinig lactose zit.

Met gluten moet je niet dollen, maar hoe intolerant ik voor lactose ben, ben ik nog aan het uittesten. Wanneer je niet ernstig intolerant ben, dan kun je wel nog feta eten. Op hoop van zegen dan maar ; )

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

pastabladen van bruine rijst (ik gebruik deze van Rizopia)IMG_9405

6 grote tomaten

4 gedroogde tomaten

2 teentjes knoflook

1 theelepel verse gember

3 sjalotten

een handje verse basilicum

een scheut amandelmelk

1 theelepel miso

1 aubergine

1 middelgrote zoete aardappel

1 bakje cherrytomaatjes

200 gram fetakaas

100 gram oude of (ernstig) belegen geitenkaas. Kan iets meer of minder zijn, zoals je het zelf lekker vindt. Je gebruikt deze voor de laatste laag van de lasagne.

kokosolie

De saus

Snipper de ui en hak de knoflook. Mik een brokje kokosolie in de pan en fruit zachtjes de ui en knoflook. Voeg dan ook de gedroogde tomaat in kleine stukjes toe en bak even aan.

Ontvel de tomaten (dompel ze even onder in gekookt water om het velletje gemakkelijk eraf te halen).

Schil de zoete aardappel, snij deze in blokjes en doe ze in de pan.

Voeg na 5 minuten de tomaten ook toe, samen met de gember, miso en de basilicum.

Laat het geheel op het vuur staan totdat de aardappel zacht is. Scheutje amandelmelk erbij en hop blend het geheel met een keukenmachine of staaf tot een dikke saus.

Voeg peper en zout naar smaak toe.

Zeef de saus zodat deze wat dikker wordt.

De Lasagne

Leg de bladeren in een schaal en spreid tweederde van de saus in een dikke laag over de bladeren heen.

Brokkel de feta over de saus en leg vervolgens een nieuw laag bladeren op de feta.

FullSizeRender

Snij de aubergine in plakken en leg deze op de bladeren. Snij de cherrytomaatjes door de helft en leg deze tussen en op de aubergine. Gebruik het laatste restje saus als topping en rasp de belegen geitenkaas over de saus.

FullSizeRender-1.jpg

 

Verwarm de oven voor op 200 graden bak de lasagne in 45 minuten gaar.

Ik kreeg van een zeer kritisch testpanel (Roef en mijn ouders) een dikke tien. Eet smakelijk : )

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.