De wonderbaarlijke weg naar herstel, het werkt…

Ik breek mijn hoofd over waar ik moet beginnen. Er is zoveel gebeurd. Ik heb zoveel geleerd de afgelopen weken. Drie maanden geleden besloot ik dat ik beter wilde worden. Sindsdien is er een wereld voor me open gegaan. Maar die wereld is tegelijkertijd best groot en ingewikkeld. Omdat ik zo volledig mogelijk wil zijn wanneer ik schrijf over wat ik leer op mijn weg  naar herstel, lees en lees ik steeds meer. Elke keer als iemand voor mij een puntje van de sluier oplicht wil ik weer meer weten. Over voeding, hoe ziekte ontstaat, wat het verschil is tussen hoe de reguliere medische wetenschap denkt (in onderdelen) en hoe de alternatieve wetenschap naar gezondheid en ziekte kijkt (zij verbindt juist onze verschillende ‘onderdelen’met elkaar)… Met als voornaamste resultaat dat ik steeds meer weet, maar dat ik me ook besef hoe weinig ik weet!

Dus das lekker dan. Ik ben nog geen drie maanden aan het bloggen en ik heb al een writersblock ; )

Achter elk deurtje dat voor mij openging vond ik vier, vijf, misschien wel tien nieuwe deuren. Ik leerde over dat ziekte een storing in je systeem is. Zoals een bioloog weet, dat wanneer een bepaald eco-systeem verstoord is, dit ontzettend veel invloed heeft op zo vele factoren. Zo besef ik mij nu, dat een arts ook op die manier naar ons lichaam zou moeten kijken; als een eco-systeem. Waarin alles met elkaar verbonden is, en invloed heeft op elkaar. En dat wanneer ziekte ontstaat, dit systeem dus verstoord is. En niet alleen dat ene ‘onderdeel‘ waar een defect gevonden wordt. Wanneer een onderdeel stuk is moet je dus ook goed in de gaten houden, dat wanneer je een kapot onderdeel repareert middels (chemische) medicatie, dat een ander onderdeel niet teveel onder druk komt te staan, zodat dit uiteindelijk ook stuk gaat.

Maar het kan ook andersom. Het kan ook zo zijn dat jouw systeem juist verstoord word vanwege een specifiek orgaan wat niet meer optimaal werkt. Denk maar aan verstopping. En vergelijk het maar met een aardappel in de uitlaat van je auto. Uiteindelijk blaas je de hele motor op wanneer je door zou rijden met die aardappel in je uitlaat. Wanneer je lang met een verstopping of andere darmklachten rond blijft lopen kan je erop wachten dat je ergens anders ook last krijgt. Om deze reden is het goed om je te beseffen dat wanneer je huidklachten hebt, je waarschijnlijk je darmen moet repareren. In dit artikel leer je meer over dit voorbeeld over de darmen. Een schildklieraandoening kan met een bijnieruitputting te maken hebben en ADHD kan een gevolg zijn van een voedingsallergie, parasieten of een tekort aan belangrijke voedingstoffen.

Ik leerde dus dat voeding, stress, je genen en hoe elk lichaamsdeel invloed heeft op elkaar, de belangrijkste redenen voor een verstoord systeem zijn. En hoe je hier dus invloed op kunt uitoefenen met als resultaat een gezond systeem.

Mijn hart en hoofd loopt hier van over. Mijn hart, omdat ik aan het herstellen ben en dit met iedereen wil delen. Mijn hoofd, omdat het zoveel is wat ik te vertellen heb…Gewoon maar bij het begin beginnen dan?

Tot nu toe wanneer ik schreef dat ik mij beter voelde, betekende dit (weet ik nu) dat mijn symptomen afnamen of soms verdwenen. Maar nu voel ik dat ik herstel. De oorzaak, de bron van al mijn problemen is zich aan het herstellen.

Vanaf het moment dat ik naast ‘het reguliere’ ben gaan zoeken naar een oplossing voor mijn prangende ‘PoTs-situatie’ werd ik direct beloond. Ik kon nauwelijks nog lopen, ik deed een leverreiniging en ik kon weer met mijn hond wandelen. Kon ik naar de bakker? Nee. Zodra ik 3 minuten stil op mijn benen stond werd ik al licht in mijn hoofd.Vanwege het zuurstofgebrek in mijn bol zou ik naar alle waarschijnlijkheid of 3 appeltaarten bestellen in plaats van een biologisch speltbrood, of zonder te betalen wegwankelen.

Toen ik net begon aan mijn eigenwijze weg naar herstel verbeterden dus vooral de gevolgen van mijn hartritmestoornis. Door te ontgiften met Essiac-thee verdween de pijn in mijn gewrichten en werden mijn spieren sterker, door mijn sappenkuurtjes en mijn gluten– en lactosevrije dieet kreeg ik een betere concentratie en voelde ik mij in het geheel ‘lichter’. De Cranio Sacrale behandelingen van mijn moeder dragen bij aan het herstel van mijn zenuwstelsel en brengen me steeds weer en trouwens ook steeds meer, goede dagen. Net als de Critical Alignement Yoga. Door de fludro cortison die ik van mijn Belgische arts kreeg verbeterde mijn vocht- en waterhuishouding waardoor mijn bloedvolume beter op peil bleef. Maar ondanks dit alles bleef mijn hart zelf onverminderd op hol slaan.

Hier kun je lezen hoe ik begin december naar België toog en twee artsen daar direct mijn PoTs aan mijn bijnieren en thalamus verbonden. Gek genoeg is bekend dat de oorzaak van PoTs een trauma, virus of zwangerschap is. Vervolgens worden de meeste PoTs-patienten  doorgestuurd naar een cardioloog. Terwijl een trauma, virus of zwangerschap grote druk geven op je bijnieren, hypofyse en thalamus. En daardoor op je hele systeem. Want meneer Thalamus stuurt praktisch je hele lichaam aan. In België werd door artsen deze link meteen gelegd en kreeg ik supplementen om mijn bijnieren en thalamus te ondersteunen. Uit bloedonderzoek bleek mijn lever niet goed te werken. Al mijn tekorten vul ik nu beetje bij beetje aan met supplementen.

Sinds drie dagen voel ik dat ik daadwerkelijk aan het herstellen ben. Mijn hart klopt minder hard, en slaat niet meer zo maar op hol. Ik ben zeker nog niet waar ik zijn wil, maar normaal gesproken gaat mijn hart alle kanten op als ik ga staan en voel ik mijn hart in mijn oren kloppen als ik lig. Wanneer ik opstond om naar de wc te gaan schoot mijn hartslag met minimaal 30 slagen omhoog. Maar dat is niet meer. Ik zit niet meer met kloppend hart op de w.c (fijn om te weten toch? ; )) Ik voel niet steeds meer dat stuwende hart wanneer ik in slaap probeer te vallen of gewoon met een boekje op de bank lig. Ik heb meer rust in mijn hoofd. Val makkelijker in slaap. Mijn nek doet minder zeer. Ik ben minder vergeetachtig. Ik herstel. Ik voel dat de oorzaak van mijn klachten: mijn zwakke vasculaire systeem aangepakt wordt. En dit gebeurt doordat ik de bron van mijn ongezondheid heb gevonden en weer herstel. Mijn auto-immuunsysteem wordt langzaam weer gezond.

Ok, drie dagen is kort. Maar ik ben nu eenmaal een optimist. Wie weet val ik weer terug : ) Wie weet ook niet! Er is mij beloofd dat ik een half jaar voor mijn herstel moest rekenen. Ik ben nu 3 maanden onderweg. Ik voel mij eigenlijk ook wel de helft beter. Volhouden dus. Recht zo die gaat. : )

Naast dat ik veel leer over gezond zijn, leer ik ook veel over geluk. En over mezelf. Ik weet nu meer dan ooit dat ik een doorzetter ben. En dat niet iedereen zo makkelijk het eigenwijze pad naar herstel inslaat zoals ik nu doe. Ik heb een vent die voor me zorgt, een moeder die me door heel Europa zou rijden om maar de juiste arts te vinden en ik geef bakken met geld uit aan aan supplementen, therapie en onderzoek omdat ik altijd een vader, een moeder, een broer of een lief heb die mijn rug dekken.

Thuis is nu meer Thuis dan ooit. Ik was altijd weg. Nu ben ik altijd thuis. En wat ik daar vind is rijkdom. Ik zal natuurlijk niet altijd zoveel thuis blijven, maar hoe sterk mijn gezin geworden is zal hopelijk wel altijd blijven.

Foto op 03-01-16 om 11.13 #3.jpg

Ziek zijn lijkt zo ingewikkeld. Is ook ingewikkeld. Zeker wanneer het een auto-immuunziekte betreft. Ziek zijn vanwege een auto-immuunstoornis is zo alles omvattend. Het beperkt je op zoveel vlakken. Je bent echt ernstig ziek. Maar wat als je PoTS, ME, MS, Astma, ziekte van Crohn en weet ik veel wat nog meer voor nare ziekten als een verstoring van je systeem ziet? Ik vind het daardoor een stuk meer overzichtelijk. In ieder geval is het een zoektocht waard naar waar je systeem verstoord is. Voor mij is dat het in ieder geval. Is het niet voor mezelf dan wel om de kleine blonde prins met zijn appel in zijn hand.

Ik durf het nu wel te zeggen. Er is echt hoop! Voeding, supplementen, optimisme en doorzettingsvermogen vormen samen de basis van je gezondheid. En die kun je terugvinden. Moet je wel willen natuurlijk ; ) Maar als je wilt, dan kan het. <3

 

1 antwoord
 1. esthervanes
  esthervanes zegt:

  Hear, Hear!
  Wat een fijne blog. The only way is up, Poppie!
  Je bent een kanjer. Maar, je kunt je toch ook niet bedenken dat je ziek wordt en je dan overlevert? Aan de slag!

  En door jouw verhalen ben ik ook gaan ‘sappen’.
  Een eenvoudige eye-opener (maar ja, je moet em maar net hebben) is, dat je al gezond kunt eten en daarnaast af en toe of regelmatig lekkere, maar ongezonde, dingen kunt eten, maar dat dat niet de weg is om te volgen.
  De kunst is om bepaalde dingen gewoon niet of heel weinig te eten. Dan is het pas gezond.

  Iig, ik voelde me heel schoon de afgelopen week en dat is zo’n winst!

  Dank je, Esther

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.