Glutenvrij bananenbrood van amandelmeel en dadels

Bananenbrood! Ik had de klok al horen luiden, maar waar de klepel hing daar kwam ik dit weekend pas achter.

Om mij heen gonsde het al een tijdje over hoe lekker bananenbrood is. En hoe gezond ook, wanneer je weet dat het heel makkelijk te bereiden is zonder gluten, geraffineerde suiker en lactose. Keer op keer kwam ik het tegen in kookboeken, als tip voor een goed ontbijt voor kinderen en blogs over gezonde voeding. Dit weekend kwam mijn lieve vriendin Caroline langs en vertelde dat ze de dag ervoor een bananenbrood gebakken had.

‘Ja!’ zei ik. ‘Bananenbrood!’ Dat wil ik ook maken!

En hup, daar ging Caroline. Ze brak de eieren, prakte bananen, pureerde de dadels en toverde in een mum van tijd een overheerlijk bananenbrood op tafel.

IMG_0150

Hoe deed ze dat? Zo deed ze dat!

Ingrediënten: 

150 gr amandelmeel (of een beetje meer, dan krijg je iets meer cake)

100 gram geraspte kokos

1 eetlepel kaneel

0,5 eetlepel vanillepoeder (kan, hoeft niet)

0,5 theelepel zeezout

1,5 tl backing soda (zonder lukt ook)

4  gerijpte bananen (jawel)

50 gr dadels (zonder pit)

3 eieren

2 handjes noten (hazel-, wal- of pecannoten of allemaal)

 

Verwarm de over voor op 175 graden. Vermeng de eerste 6 ingrediënten goed met een garde.

Pureer de banenen met de dadels glad in de keukenmachine, meng deze met het meel en de kruiden.

Klop in een andere kom de eieren luchtig

Meng de bananenpuree met de eieren

Zorg dat er een mooi glad mengsel ontstaat

Voeg als laatste de gehakte noten toe

Vet een cakevorm in met kokosolie en leg op de bodem een op maat geknipt stuk bakpapier. Vet deze ook in met kokosolie

Giet het mengsel in de vorm en bak het bananenbrood in ongeveer 40-45 minuten mooi bruin

Wordt de bovenkant te donker, dek deze dan af met bakpapier

Prik met een satéprikker in het brood om te weten of het gaar is. Blijft het brood wat nattig? Laat het in de oven staan totdat deze helemaal is afgekoeld.

Note: Amandelmeel bestaat uit, jawel, gemalen amandelnoten. Het is andere koek dan wanneer je gewoon meel zou gebruiken dat veel zetmeel (suikers) bevat, wat hoge suikerpieken geeft. Als kers op het bananenbrood zijn noten goed voor hart en bloedvaten. Tel uit je winst!

Nu ben ik niet altijd fan van amandelmeel. Pannenkoeken van amandelmeel vind ik bijvoorbeeld behoorlijk lastig om goed te bakken. Wanneer je amandelmeel in het bananenbrood niet zo lekker vindt, probeer dan eens met boekweit de bananen bruin te bakken.

Met de groeten van Caroline!

 

 

2 antwoorden
  1. Mariska
    Mariska zegt:

    Ah, mijn favoriete tussendoortje. Lekkerrrr. Ik maak ze ook regematig met zelfgemaakte appelmoes ipv banaan. Ook erg lekker. En courgette erin. En met een likje pindakaas erop. Of een plak in het broodrooster. Kortom, lekkerrrrr 🙂 O en ik vind puur amandelmeel ook nooit zo lekker. Liever een mixje van boekweit, haver en amandelmeel. Pannenkoeken met havermeel en amandelmeel worden ook lekkerder dan met alleen amandelmeel. Wie had ooit gedacht dat ik dit soort dingen zou weten 😀

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.