Assepoestersoep

Pumpkin_Carriage.png

Wie weet komt de fee ook wel mee…

2015 loopt af…het huis geurt naar kerrie, beneden worden er kastelen van blokken gebouwd en ik lig even boven.  De pompoensoep staat op. Heerlijk…één van de ontdekkingen die ik dit jaar deed. Voorheen deed ik wel eens een poging. Dan kocht ik een pompoen. Keek er af en toe naar. En legde hem maar weer weg. Totdat ik hem weg kon gooien.

Nu maak ik er soep van, pastasaus en rooster ik de pitten. De fee gaf kracht aan assepoester, ik weet nu dat pompoen, net als de fee, je de winter doorhelpt. Het is een bron van vitamine B, C, D en E, calcium, magnesium, ijzer, kalium, fosfor,silicium, natrium, vezels en een hele berg voedingstoffen. De caroteen die er in zit (provitamine A) zou zo maar je ogen kunnen openen, want het verbetert je zicht. Vitamine A is belangrijk voor je ogen. Daarnaast is het goed voor je afweersysteem. Ook dragen carotenoïden bij aan de celgroei. En in je huid zorgt vitamine A voor bescherming tegen UV (ultraviolette straling). Tjonge jonge, wie had dat ooit gedacht van de pompoen!

Naast de soep staat er ook een pannetje met pompoenpitten op het vuur. Die zijn namelijk ook erg gezond en waardevol. Ze drijven parasieten uit en bevatten veel onverzadigde vetten en eiwitten. En das goed voor alles. Onverzadigde vetten zijn vetten die wij nodig hebben voor het maken van nieuwe cellen en een flink aantal hormonen en ze zorgen voor toename van goed cholesterol. En parasieten, daar kunnen we lang of kort over praten, wil je sowieso niet, alleen al om het idee, maar parasieten kunnen ook ernstige auto-immuunziekten veroorzaken.

Ik kook de pitten 20 minuten (nadat ik ze goed gewassen heb), dan gooi ik ze op een bakplaat, bestrooi ze met komijn en venkelpoeder (maar gewoon peper en zout kan natuurlijk ook, of met knoflook en zout, ook heel lekker) en rooster ze in de oven,  (180 graden) zo’n 40 minuutjes. Elke tien minuten even omscheppen. Lekker over de salade, als topping over geroosterde groenten, in je smoothie of gewoon om zo te knabbelen.

En de soep?

 

❤️ Eerst snij ik het topje en het kontje van de pompoen. Ik snijd ze (met wat kracht) over de lengte open en schep de zaden en draden eruit. Vervolgens snij ik ze in stukken van 3 tot 4 centimeter. De schil kun je tot februari prima eten, gezond zelfs!

❤️ Ik hak een wortel in stukken, snipper een rood pepertje en een ui…

❤️ De ui fruit ik als eerste aan in kokosolie. Samen met 1,5 theelepel biologische kerriepoeder. Wanneer de ui glazig is, gaan de wortel, de peper en pompoen erbij, deze schep ik goed om en laat ik een minuut of 7 bakken. Dan die ik er 800 ml water bij en 3 tl (biologische) bouillon poeder (of twee blokjes). Let echt op dat je biologische bouillon gebruikt, gistextract is een giftige smaakversterker, ook wel E621, waar je ver van wilt blijven..IMG_9475

❤️ Laat 30 minuten zacht koken, totdat de pompoen goed zacht is. Soms doe ik er nog eens 150 ml kokosmelk bij. Lekker, en rijk aan antioxidanten : ) Voor de variatie kun je ook nog 1 tl (verse) gember toevoegen. Pureer de boel met een staafmixer tot het een romige, gladde soep is. Maak het af naar eigen smaak. Met bijvoorbeeld wat extra kerriepoeder, gember, peper of zout en je hebt een heerlijke toversoep.

Ondertussen ligt de hond ook op bed met net nog geen kussen over z’n kop. Bang voor de knallen die nu veelvuldig rondom het huis knallen. De avond begint straks en dan gaan we het jaar weer uit. Ik heb van een goede vriend een staatslot gekregen met als eindcijfer nummer acht. In de numerologie staat acht o.a voor rechtvaardigheid en ontelbaar! Ik ga er vanuit dat 2016 een jaar van overvloed zal zijn. Overvloed in geluk en gezondheid. Zie je daar… ❤️

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.